18 nov Van werkdruk naar motivatie: Wat doelen stellen voor je brein doet.
In een wereld waar werkdruk en stress de norm lijken te zijn, biedt het onderzoek van professor Dr. Marcus Eckert nieuwe inzichten. Hij ontdekte hoe het stellen van doelen onze hersenen positief beïnvloedt en stress kan verminderen.
Door bewust doelen te stellen en structuur te bieden, kunnen we werkdruk beter managen, motivatie vergroten en stress op afstand houden. Zoals Eckerts onderzoek toont, is de balans tussen doelen en emoties essentieel om effectief te kunnen leren, werken en groeien.
Waarom doelen zo krachtig zijn
Onze prefrontale cortex, verantwoordelijk voor planning en beslissingen, wordt geactiveerd bij het stellen van doelen. Dit helpt ons gefocust te blijven en voorkomt dat we overweldigd raken. Tegelijkertijd stimuleert het behalen van doelen ons beloningssysteem, waardoor dopamine vrijkomt. Dit zorgt voor motivatie en een gevoel van voldoening.
Stress onder controle met duidelijke doelen
Doelen bieden niet alleen richting, maar geven ook structuur aan complexe taken. Dit helpt ons brein om overzicht te houden, waardoor stress vermindert. In periodes van hoge werkdruk zorgt een duidelijk doel ervoor dat we niet worden overgenomen door onze emoties, maar dat we de controle houden met ons rationele denken.
De gevolgen van stress op leren en presteren
Bij langdurige stress vermindert de activiteit van de prefrontale cortex, en neemt ons ‘reptielenbrein’ het over. Hierdoor daalt onze productiviteit en focus. Door haalbare doelen te stellen, creëren we een kader dat rust biedt en de weg vrijmaakt voor creativiteit en groei.
Ook weten hoe doelen voor jouw onderwijsorganisatie het werkplezier bevorderen? Neem gerust contact met ons op of neem een kijkje op onze website.